Neopreen als toverwoord 2; soorten elastomeer en hun toepassingen

Natuurrubber en synthetische rubbers zijn de basis voor de productie van  elastomeer. Momenteel kennen we ruim veertig soorten chemisch verschillende vulkaniseerbare rubbers terwijl er maar één soort natuurrubber bestaat. De meeste soorten zijn ontwikkeld voor speciale toepassingen. In de bouw wordt normaliter gebruik gemaakt van algemeen inzetbare soorten als zelfstandige bouwstof. Dit zijn SBR, chloropreenrubber (CR), EPDM en natuurrubber (NR). In dit artikel wordt ingegaan op de eigenschappen van deze verschillende soorten elastomeren en hun toepassingen.

Natuurrubber (NR) is een op latex (het sap van de rubberboom) gebaseerd materiaal. Qua combinatie van eigenschappen is natuurrubber een ideaal product en staat model voor alle synthetische rubbers. Het kan worden toegepast tussen -40 en + 70 °C. Zonder toevoegingen is het slechts in geringe mate  bestand tegen veroudering en ozon. Natuurrubber is niet bestand tegen minerale oliën en vetten. Toepassingen zijn onder meer trillingdempers en technische artikelen als afdichtingen en slangen.

Styrol-butadien rubber (SBR) is de oudste en meest toegepaste synthetische rubbersoort. Een goede kwaliteit SBR is iets beter dan NR bestand tegen hitte en veroudering. De elasticiteit en koudeflexibiliteit zijn echter geringer. SBR kan gezien worden als goedkoop alternatief van NR. Van SBR worden onder meer instortvoegenbanden en laag belastbare oplegmaterialen gemaakt.

Ethyleen-Propyleen-Terpolymere rubber (EPDM) is in hoge mate bestand tegen zuurstof, ozon en extreme temperaturen. Het materiaal is slecht te verlijmen. EPDM wordt door zijn goede bestendigheid tegen weersinvloeden veel gebruikt als afdichtingsprofiel in buitentoepassingen.

Chloropreenrubber (CR) heeft qua eigenschappen een gemiddeld beeld. Met behulp van toevoegingen kan een zeer goede bestendigheid tegen ozon, veroudering en minerale olie worden verkregen. Vanwege het hoge chloorgehalte is CR vlamdovend. CR wordt onder meer toegepast in brugopleggingen  en stootbuffers.

Bekende elastomeren als butylrubber (IIR) en nitrilrubber (NBR) komen vrijwel alleen voor in samengestelde producten en worden hier daarom niet besproken.

In het laatste deel van dit drieluik zal worden ingegaan op de kwaliteit van elastomeer.

Hoogwaardig oplegmateriaal uit chloropreenrubber

3 gedachten over “Neopreen als toverwoord 2; soorten elastomeer en hun toepassingen

  1. Pingback: Lijnopleggingen: vilt of rubber? | Arcas Trading

  2. Pingback: Neopreen als toverwoord 1; ingrediënten van elastomeer | Arcas Trading

  3. Pingback: Oplegjargon | Arcas Trading

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s