Een dilatatievoeg onder een grondlaag wordt alleen indirect belast. Het toepassen van traditionele voegprofielen bij dit soort projecten is dan weinig zinvol. Een belangrijke functie van het voegprofiel is immers de bescherming van de voegwanden tegen afbrokkeling. Welke mogelijkheden zijn er om ondergrondse werkende voegen voor lange tijd waterdicht af te werken?
Projecten waarbij de watervoerende laag wordt beschermd door een grondlaag zijn vegetatiedaken, tuindaken en ecoducten. Ten aanzien van de eerstgenoemde twee worden de benamingen en definities van Bouwfuzz gevolgd. Vegetatiedaken worden gekenmerkt door een begroeiing die minimaal onderhoud vergt, zoals gras, kruiden of sedum. Tuindaken daarentegen vragen wel verzorging zoals wieden, snoeien en bemesten. Een ecoduct is een viaduct dat is bedoeld om wild veilig een drukke verkeersader te laten oversteken.
De waterdichte laag van de genoemde constructies kan los worden gelegd of worden verkleefd aan de ondergrond. Alhoewel een losliggende bedekking door de ballastlaag van grond op zijn plaats zal worden gehouden, zijn deskundigen voorstander van een gekleefde dakbedekking. Eventuele lekken kunnen gemakkelijker worden getraceerd. Bij schade aan een losliggende waterdichte laag kan lekwater zich immers ongehinderd verplaatsen. Lekkage zal zich manifesteren bij de dakdoorbrekingen. Het eigenlijke lek kan niet zonder graafwerk worden opgespoord.
Traditionele dakdetails
Bij een vlakke voegafwerking wordt de dakbedekking aan weerszijde van de voeg los gehouden van de ondergrond. Voegbewegingen zullen zo verdeeld worden over een brede strook. De dakbedekking zelf wordt geacht flexibel genoeg te zijn om de werking van de ondergrond op te vangen. Dit detail kan alleen worden toegepast in gevallen waar de te verwachten voegbeweging klein is.
Dakdeskundigen hebben een sterke de voorkeur voor aan het aanbrengen van een verhoging ter plaatse van de dilatatievoeg. Door het aanbrengen van een opstand wordt voorkomen dat de voeg wordt belast met drukkend water. De compartimenten aan weerszijde van de voeg dienen dan uiteraard een eigen afwatering te hebben.
Speciale oplossingen
Voegenbanden zijn bouwstoffen die gekenmerkt worden door een zeer hoge elasticiteit in de kern van het product. Er zijn banden beschikbaar voor voegbewegingen tot ± 200 mm. Deze flexibiliteit wordt langdurig gegarandeerd, ook bij drukkend water. Voegenbanden worden opgenomen tussen twee lagen dakbedekking of met epoxy op de ondergrond aangebracht. Bij een zorgvuldige uitvoering is er niets op tegen om het voegenband op watervoerend niveau aan te brengen. Wil men echter meer zekerheid, dan wordt gekozen voor de opstanden zoals hierboven beschreven.
Zoals in het artikel “Waterdichte voegprofielen” vermeld, is het in Duitsland, bij drukkend water, gebruikelijk een klemaansluiting voor te schrijven. Door Buchberger GmbH zijn producten ontwikkeld waar een bovenomschreven elastische voegenband wordt ingeklemd tussen stalen elementen. Het stalen afdekprofiel aan de bovenzijde neemt de gronddruk op het voegenband weg.
Dit artikel is opgenomen in het e-boek “Afwerking van dilatatievoegen in de burgerlijke en utiliteitsbouw”. Download het hier.
Pingback: Voegafwerking | Arcas Trading
Pingback: Waterdichte voegprofielen | Arcas Trading
Pingback: Voegenband (voor montage achteraf) | Arcas Trading
Pingback: Mattenvoegen voor spoorviaducten | Arcas Trading