Door het ontbreken van dilatatievoegprofielen was de tegelvloer van winkelcentrum Hoog Catharijne in 2005 in zo’n slechte staat geraakt, dat eigenaar Cório besloot tot herstel. Men wilde de renovatie goed aanpakken en koos voor toepassingen van een zwaar belastbaar aluminium voegprofiel. In totaal ging het om zo’n 700 strekkende meter vloer rondom de voegen. Omdat het winkelcentrum open moest blijven, werd de klus geklaard in de avond en nacht. Hoe gaat zo’n project in zijn werk?
Veel tegels naast de voegen waren gebarsten, gescheurd en zelfs geheel of gedeeltelijk verdwenen. Een en ander was onder meer het gevolg van het ontbreken van horizontale steun ter plaatse van de voegen. Puntbelastingen – denk in dit geval aan de harde wieltjes van winkelwagens, rolkoffers e.d. – veroorzaken dan het afbrokkelen van de niet opgesloten tegels. Tussen de afdekte plekken zijn de scheuren in het tegelwerk goed te zien.
De aan de voeg grenzende tegels moesten volledig verwijderd worden. Ook de daaronder liggende zandcementvloer diende te worden weggenomen tot op het constructieve beton.
Hiernaast een foto van het sloopwerk. Zo’n breekhamer geeft een hels kabaal in een besloten ruimte.
Uit onderzoek was gebleken dat de laagdikte van de zandcementvloer kon variëren. In de meeste gevallen zou kunnen worden volstaan met een voegprofiel van 50 mm hoogte, maar andere profielhoogten moesten achter de hand worden gehouden.
Niet voorzien was dat profielen met een verschillende hoogte aan weerszijde van de voeg moesten worden toegepast. Noodzakelijke reparaties aan de constructieve ondergrond werden in de loop van het werk meegenomen.
Op een flink aantal plaatsen kwamen ‘sprongen’ in de voeg onder het tegelwerk vandaan. De monteurs volgen op de foto hiernaast het verloop van de voeg bij zo´n sprong.
Het profiel wordt gesteld op een bed kunsthars gemodificeerde mortel. Met stroken opencellig polyetherschuim wordt de voeg zelf vrijgehouden van mortel.
Bij renovatiewerk wordt de hoogte afgestemd op die van het omliggende tegelwerk. Bij dit project was de eis dat het voegprofiel tussen 0 en 2 mm onder de tegelvloer zou komen te liggen. Hier wordt een boorhamer gebruikt om het profiel op de juiste hoogte in de mortel te trillen. Als het profiel is gesteld wordt de overtollige mortel weggenomen.
De afstandhouders houden het voegprofiel op de gewenste stand en worden pas verwijderd nadat het profiel mechanisch is verankerd aan de ondergrond.
Kunsthars gemodificeerde mortel hardt binnen enkele uren uit. Op dat moment kunnen de betonankers worden aangebracht. Uit praktische overwegingen worden de profielen echter aan het begin van een nieuwe werkdag – dus zo’n zestien tot 24 uur later – verankerd.
Nadat de voegprofielen zijn verankerd kon de tegelzetter aan het werk. In dit geval werd een bed van zandcement op de juiste hoogte aangebracht waarin de natuursteen tegels werden gevlijd en vervolgens aangeklopt.
Onderin de foto zijn de eerste tegels al aangebracht. Boven is het mortelbed zichtbaar waarin diezelfde nacht nog tegels zullen worden aangebracht.
De aluminium ‘noodbrug’ op de voorgrond is bedoeld om de volgende dag het winkelend publiek te laten passeren zonder dat schade wordt toegebracht aan het nog drogende tegelwerk.
Ruim zeven jaar later ligt de vloer er nog prima bij. De foto hiernaast is gemaakt in december 2012.