Voegprofielen in gietasfalt

Parkeerdak P23 van FloraHolland in Aalsmeer kampt al enige jaren met lekkage. De vele reparatieplekken in de bestaande toplaag getuigen daarvan. In 2014 werd daarom besloten het immense oppervlak van bijna 70.000 m² ingrijpend te renoveren. Nieuw gietasfalt en moderne voegprofielen moeten het dak de komende decennia waterdicht houden. Het project wordt gespreid over meerdere jaren. In 2014 is de eerste fase uitgevoerd, in 2015 is gestart met fase twee. Beide zijn aangenomen door BAM Infra BV regio Wegen Noordwest. Het werk zal in totaal vijf fasen omvatten. De hoofdaannemer heeft het aanbrengen van gietasfalt uitbesteed aan de combinatie SBO BV – Ballast Nedam Infra Specialiteiten BV. Op dit moment is fase 2 in volle gang. Hoe wordt de renovatie aangepakt? Wat is de werkwijze bij het aanbrengen van de voegprofielen?

Het veilingcomplex aan de Legmeerdijk is in 1972 in gebruik genomen. Parkeerdak P23 wordt gebruikt door werknemers, toeristen en bezoekers van de bloemenveiling.Ertex Het dak is gebouwd volgens het zogenoemde Ertex-systeem. Dit is een koud dakconstructie bestaande uit twee betonnen daklagen die worden gescheiden door gemetselde poeren. De spouw boven de isolatiedekens wordt geventileerd door middel van langwerpige ventilatieopeningen met een stalen afdekkap.

De dilatatievoegen waren oorspronkelijk afgewerkt met een Honel voegprofiel. Vanwege lekkages zijn deze in de loop der jaren deels vervangen door tussen hoekijzers geklemde kamerprofielen. Dit is een oplossing die vaak wordt toegepast bij kunstwerken maar niet bekend staat om zijn gegarandeerde waterdichtheid. De oorzaak van een lekkage is niet eenvoudig te vinden bij het Ertex-systeem. Lekwater kan zich immers verspreiden over de onderste daklaag.

OnderlaagBij deze renovatie wordt het bestaande gietasfalt volledig verwijderd. Om lekkage te voorkomen heeft de hoofdaannemer grote tenten geplaatst. Nadat het dak is ontdaan van de oude toplaag, kan worden begonnen met de opbouw van de nieuwe. Deze bestaat uit een tweelaagse gewapende gietasfaltconstructie. De opbouw is als volgt:

  • Scheidingslaag van glasvlies
  • BovenlaagGemodificeerde bitumineuze dakbedekking, los gelegd en overlappen gelast
  • Bouwstaalwapening               150 x 150 x Ø 5 mm
  • Gietasfalt onderlaag 25 mm
  • Gietasfalt bovenlaag 25 mm
  • Instrooilaag van schoon grind

Zodra de dakbedekking is aangebracht, is het dak weer waterdicht en staan de verdere werkzaamheden niet meer onder druk van het voorkomen van lekkage.

ProfielVoor de afwerking van de dilatatievoegen is gekozen voor voegprofielen type VA.8.115/52 F. Met dit profiel kan een perfecte aansluiting worden gemaakt op de dakbedekking. De hoogte van 52 mm is afgestemd op de dikte van het gietasfalt. Een belangrijk voordeel van Buchberger voegprofielen is de aparte waterdichte folie. Deze ligt veilig onder het harmonicavormige tussenrubber. Ook wanneer het rubber wordt beschadigd, treedt geen lekkage op. Een bijkomend voordeel van de folie is dat dure verticale hoekstukken vaak overbodig zijn. Bij dit project liggen de uiteinden van de voegen bij de kopse kant van de ventilatiekanalen en achter een met staal beklede borstwering. De folie wordt hier eenvoudig tegen de opstand opgezet en ingeplakt. De kappen van de ventilatiekanalen en de stalen wandafwerking dekken het geheel waterdicht af.Eindresultaat

De monteurs van SBO BV uit Andelst hebben inmiddels ruim tien jaar ervaring in het plaatsen van Buchberger profielen. Ze stellen de profielen op de juiste hoogte en verankeren ze. De meeste zorg wordt besteed aan het plaatsen van de folie. Waar nodig – bijvoorbeeld bij kruisingen en T-stukken – worden met een föhn lassen gemaakt. Vervolgens wordt het tussenrubber aangebracht en afgeklemd met de afdekstrips van het profiel. De uitkragende folie wordt daarna ingeplakt tussen twee lagen dakbedekking. Bij het aanbrengen van het gietasfalt wordt een sparing gelaten aan weerszijde van het profiel. Deze wordt later gevuld met gemodificeerde bitumen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s