SNAC, kwaliteit staat voorop

De Société Normande d’Application du Caoutchouc (SNAC) is sinds 2013 onze fabrikant van gewapend rubber brugopleggingen. Het in 1971 opgerichte bedrijf is begin dit jaar overgenomen door de RCA groep. SNAC is CE-gecertificeerd voor de productie van brugopleggingen volgens de geldende norm EN 1337-3. Het eindproduct is dus in overeenstemming met de Europese regelgeving. SNAC heeft een CE-certificaat attesteringsniveau 1. Dit betekent dat de fabricage én de interne kwaliteitscontrole onder permanent toezicht staat van een externe partij. SNAC heeft de levering van kwaliteitsproducten namelijk hoog in het vaandel. In dit artikel wordt daar verder op ingegaan.

SNAC is gevestigd in Rânes in Normandië. Het bedrijf heeft circa 25 medewerkers, waarvan de meeste werkzaam zijn in de productie. Het bedrijf produceert allerlei oplegmaterialen. Naast brugopleggingen worden opleggingen voor de B&U-sector geproduceerd. Ook geluid- en trillingsdempers waaronder aardbevingsbestendige opleggingen behoren tot SNAChet leveringsprogramma. Brugopleggingen vormen echter de hoofdmoot.  Naast de gewone gewapende brugopleggingen (types A en B) produceert SNAC verankerde opleggingen (type C), glijopleggingen (types D en E) en het ongewapende type F. Desgewenst kunnen ook brugopleggingen met een lichte hellinghoek worden gemaakt of worden de opleggingen voorzien van gaten.

Gewapend rubber opleggingen worden opgebouwd uit lagen rubber en stalen platen. De Europese norm geeft een overzicht van standaardmaten en -opbouw, maar in principe zijn BigMacafwijkingen mogelijk zolang de opbouw maar gelijkmatig is. Het staal is bedoeld om de belaste oplegging min of meer in vorm te houden en trekspanningen in het oplegvlak te voorkomen. Daartoe dient een hechte verbinding te worden gemaakt tussen staal en rubber. SNAC is in dit proces gespecialiseerd. De staalplaten krijgen een voorbehandeling om de hechting met het rubber te optimaliseren. Rubber en staal gaan los gestapeld in een ronde of rechthoekige mal.  Het wapeningsstaal wordt aan de zijkanten tegen corrosie beschermd door het pakket te omhullen met een dunne rubber laag. Vervolgens wordt het geheel onder druk en hoge temperatuur gebracht. Dit proces heet vulkaniseren.

Sinds 1 juli 2013 is de Europese Verordening bouwproducten nr. 305/2011/EU (CPR) van kracht. Hierin is bepaald dat bouwproducten die onder een Europese geharmoniseerde norm vallen, dienen te worden voorzien van een CE-markering. Ook moet een prestatieverklaring (of ‘DoP’) worden meegeleverd. SNAC heeft een certificaat voor de CE2brugopleggingen type A tot en met F. In alle gevallen is ASQPE uit Parijs de bij CEN aangemelde instantie (NoBo) die de certificaten heeft afgegeven. ASQPE doet ook de externe kwaliteitscontrole behorend bij attesteringsniveau 1.  De certificaten zijn afgeven voor een G-modulus = 0,9. Navraag bij ASQPE leert dat ook op een afwijkende G-modulus 0,7 of 1,15, zoals vermeld in de EN 1337-3, een CE-markering mag worden afgegeven.

Recent onderzoek door Rijkswaterstaat heeft uitgewezen dat gewapend rubber brugopleggingen die in Nederland worden geleverd, soms niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Ozonscheuren, scheef liggende staalplaten of onvoldoende dekking aan de zijkanten waren enkele constateringen. Deze opleggingen werden geleverd met een CE-certificaat. Kennelijk is een CE-certificaat alleen niet voldoende. Om een CE-certificaat attesteringsniveau 3 te krijgen is immers alleen een eerste inspectie en beoordeling van de Factory Production Control nodig. Attesteringsniveau 1 (NB: niveau 2 bestaat niet) vereist een permanente bewaking, beoordeling en goedkeuring.

Wat behelst nu de kwaliteitscontrole bij SNAC? De toeleverancier van het elastomeer test zelf de visco-elastische eigenschappen van het rubbermengsel.  SNAC doet een ingangscontrole op elke 500 kg. Verder wordt elke partij opleggingen beproefd op afmetingen, hardheid, treksterkte, rek bij breuk en G-modulus. Hiervan wordt een kwaliteitsdossier aangelegd. In principe kan op verzoek  elke extra test op grondstof en opleggingen worden verricht. Meer over de productie van de opleggingen vindt u in het artikel “Productie van gewapend rubber brugopleggingen”.

8 gedachten over “SNAC, kwaliteit staat voorop

  1. Pingback: Schreiber, de kleine onbekende | Arcas Trading

  2. Pingback: EN 1337 en RTD 1012 | Arcas Trading

  3. Pingback: Schreiber Brücken Dehntechnik | Arcas Trading

  4. Pingback: Glijopleggingen, type D of E? | Arcas Trading

  5. Pingback: Papier is geduldig | Arcas Trading

  6. Pingback: Vertrouwen in CE-markering? | Arcas Trading

  7. Pingback: Opleggingen in spoorwegprojecten | Arcas Trading

  8. Pingback: Corrosiewering van opleggingen en voegovergangsconstructies | Arcas Trading

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s