Dilatatievoegen in geïsoleerde parkeerdaken

Een dak biedt het onderliggende gebouw beschutting tegen weersinvloeden, zoals zon, wind en bovenal tegen hemelwater. Als zich onder het dak kantoren of winkels bevinden, dan moet het dak ook beschermen tegen hoge en lage temperaturen. In zo’n geval wordt thermisch isolatiemateriaal aangebracht op de dragende ondergrond. Een geïsoleerd dak dat wordt gebruikt als parkeerterrein vraagt om een zorgvuldige aanpak van de dilatatievoegen. De vloeistofdichte voegafwerking wordt in de watervoerende laag aangebracht en maakt dus onderdeel uit van het afdichtingssysteem. Dit dient perfect te zijn, lekkage naar de onderliggende leefruimten moet worden voorkomen.

Thermische geïsoleerde parkeerdaken kunnen op verschillende wijzen worden opgebouwd. Tegenwoordig worden alleen nog zogenoemde “warm dak”constructies gemaakt. Koude daken – het isolatiemateriaal is onder de dragende constructie aangebracht – komen we alleen nog tegen bij renovatieprojecten. Een bijzondere vorm van een warm dak is de omgekeerd dakconstructie. Het isolatiemateriaal ligt dan op de dakbedekking. Voor alle vormen van warm dakconstructies zijn goede voegafwerkingen beschikbaar. In dit artikel komen ze allemaal aan bod.

Naast belasting en voegbeweging is de keuze van het type afwerking en daarmee het niveau van de waterafvoerende laag bepalend bij de selectie van het type dilatatievoegprofiel. In dit artikel wordt onderscheid gemaakt in constructies met een indirect belaste waterdichte laag (omgekeerd dak), dakafwerkingen met een waterdichte toplaag en dakvloeren met een aparte waterdichte laag onder de afwerklaag.

Een omgekeerd parkeerdak wordt opgebouwd uit een isolatielaag van geëxtrudeerd polystyreenschuim op de dakbedekking. Het kunststofschuim wordt geballast en berijdbaar gemaakt met drainerende daktegels of tegels op dragers. Daarmee is de waterkerende laag goed beschermd tegen verkeersbelastingen. De voegwanden hoeven dus niet beschermd te worden tegen afbrokkeling. Voegenbanden bieden hier een uitstekende oplossing. Deze bestaan uit een blijvend elastische kern met aan weerszijden een hechtstrook die wordt opgenomen tussen twee lagen dakbedekking.

CombiVloeren met een waterdichte toplaag voeren het hemelwater af waar het valt. De waterdichte laag van het voegprofiel en eventueel de afvoergoot moet dus perfect aansluiten op de toplaag van bijvoorbeeld een kunsthars gebonden coating. Bij sommige dilatatievoegprofielen is het tussenrubber tevens de waterdichting. De voegprofielen van onze fabrikant Buchberger hebben een aparte folie. Deze ligt veilig onder het rubber en steekt aan beide kanten iets uit het profiel. Deze uitkragende folie wordt opgenomen in de elastische kitvoeg  ter plaatse van de overgang tussen vloer en profiel.

Type-OEen veel voorkomende opbouw dakopbouw is een 80 tot 100 mm dikke drukverdelende laag beton op een eveneens 80 tot 100 mm dikke laag isolatiemateriaal. De voordeligste en daarom meest  toegepaste oplossing is de toepassing van een voegprofiel voor ter plaatse gestort beton (type O). Desgewenst kunnen stalen montagehoeken op de juiste hoogte worden meegeleverd als verloren bekisting. In geval van een dunne drukverdelende laag worden de kopbouten horizontaal geplaatst. Het alternatief is een stevig dilatatievoegprofiel. Deze zijn op verzoek leverbaar tot zo’n 400 mm. Voor een parkeerdak voor personenauto’s is dit echter een dure oplossing.

BetonbalkParkeerdaken die worden voorzien van een laag gietasfalt hebben een aparte waterdichte laag. Deze bevindt zich direct onder het gietasfalt. De totale hoogte van de constructie bedraagt minimaal 130 mm. Als een zwaar belastbaar profiel voor de verkeersbelasting niet nodig is, dan wordt meestal een verhoging gemaakt van gemodificeerd beton. Op deze balk wordt een waterdicht dilatatievoegprofiel van standaardhoogte gesteld. De lange folie van het dilatatievoegprofiel type F wordt opgenomen tussen de dakbanen.

Type-WDAls alternatief op het storten van betonbalken, zijn ook standaardoplossingen leverbaar. Buchberger produceert de zogenoemde BBF-typen ook in een uitvoering “Wärmedämmung” of kortweg WD. Kenmerkend voor de BBF-profielen is de ingeklemde voegenband op het niveau van de waterdichte dakbedekking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s