Dwarskrachtdeuvels

In constructies van gewapend beton worden dilatatievoegen toegepast zodat het gebouw kan krimpen en uitzetten. De voegen maken deze bewegingen mogelijk en voorkomen daarmee scheurvorming. Dwarskrachtdeuvels zijn een prima en voordelige oplossing om de juiste overbrenging van dwarskrachten te garanderen. Ze zorgen voor ontwerpflexibiliteit, zijn eenvoudig en veilig te monteren en bieden vaak economisch interessante oplossingen ten opzichte van traditionele bouwmethoden. In dit artikel wordt nader ingegaan op de mogelijkheden en voordelen van het gebruik van dwarskrachtdeuvels.

Traditionele methoden bij het maken van dilatatievoegen tussen vloerplaten zijn dubbele pijlers, vloerplaten met tand-en-groef en draagconsoles. Ten opzichte van het gebruik van structurele verbindingselementen zijn de klassieke oplossingen relatief duur en ze kosten ruimte.

traditionele_vs_deuvelverbindingBij het gebruik van dwarskrachtdeuvels worden dubbele pijlers of wanden overbodig en komt ruimte vrij. Met name in parkeergarages, winkelcentra en kantoren telt iedere bruikbare vierkante meter. Als oplegconsoles worden vervangen door een deuvelconstructie, kan de hoogte van verdiepingen worden beperkt. Dit resulteert in een lagere gebouwhoogte of extra verdiepingen bij een gelijke afmeting. De hoogte van het plenum, de ruimte boven een systeemplafond, kan worden beperkt en het leidingwerk hoeft geen onnodige bochten te maken. Ook moet bedacht worden dat consoles het gebruik van standaardbekisting beperken en het bekisten arbeidsintensief is en dus duur. Een organisatorisch voordeel is de vrijheid in keuze van de stortvolgorde.

deuvelset_compleetDe meest toegepaste uitvoering van een dwarskrachtdeuvel bestaat uit een enkele massief stalen pen en een glijhuls. Deze elementen kunnen worden geleverd met bijbehorende versterkingswapening die zorg draagt voor de overdracht van krachten op het gewapend beton. Bij vloeren en platen van geringe dikte wordt alleen gebruik gemaakt van pen en huls. Als een bestaand element moet worden verbonden met een nieuw te maken bouwdeel, dan worden pennen zonder wapening in boorgaten van het bestaande element geplaatst. Bij een deuvelconstructie in wanden met een geringe dikte vervalt de wapening aan de hulszijde.

deuvelset-ovale-glijhulsDe pen of doorn is in verschillende afmetingen leverbaar in thermisch verzinkt en in corrosievast staal. De bijbehorende glijhulzen zijn leverbaar in kunststof en corrosievast staal. Een glijbuis is rond of ovaal. De ovale vorm biedt ruimte voor een beperkte zijdelingse beweging en wordt toegepast bij kruisende voegen of dilatatievoegen die in een Z- of U-vorm lopen.

Doornen van Geoconnect® dwarskrachtdeuvels zijn voorzien van een markering waarmee de juiste wapeningsdekking kan wordt bepaald. Aan de hand van de kleur van de markering kan de diameter van de deuvel worden herkend. Om verwarring te dwarskrachtdeuvels-in-betonvoorkomen bij gemengde leveringen, worden de kunststof glijhulzen gemaakt in dezelfde kleur als de kleurmarkering op de pen. Bij de roestvrije glijhulzen wordt dit opgelost met een gekleurd etiket. Alle Geoconnect deuvels zijn inzetbaar bij voegen met een breedte tot 60 mm.

Na plaatsing kan geen onderhoud kan worden uitgevoerd aan de deuvels. Dwarskrachtdeuvels moeten dus goed bestand zijn tegen roestvorming. Aan de hand van de milieuklasse dient een keuze gemaakt te worden tussen thermisch verzinkt of corrosievast staal (EN 1.4462 volgens EN 10088-3). Voor de twee uitvoeringen zijn aparte tabellen beschikbaar voor afschuifsterkte en ponsweerstand.

Tot juli 2013 bestond geen specifieke Europese regelgeving voor het gebruik van dwarskrachtdeuvels in dilatatievoegen. Door fabrikanten werden specifieke proeven gedaan of nationale certificaten overgelegd die niet in alle Europese landen juridisch geldig waren. De voorschrijver kreeg zo onvoldoende informatie om de levensvatbaarheid van CEhet project te verzekeren. Met de goedkeuring van de ETAG 030-richtlijn voor deuvels voor structurele verbindingen (Guideline for European Technical Approval of Dowels for Structural Joints) in april 2013 werd dit probleem opgelost. Steel for Bricks was de eerste die haar Geoconnect® dwarskrachtdeuvels mocht leveren met een CE-markering (ETA 16/0064).

Voor uitgebreide informatie zie de Geoconnect® fabrieksdocumentatie.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s