Dilatatievoegprofielen in bedrijfsvloeren

Bij de voorbereidingen van de bouw van een productiehal werd overwogen om dilatatievoegen aan te brengen in de vloer. Een constructeur zou in het proces worden geraadpleegd. Deze specialist weet immers als geen ander waar spanningen als gevolg van krimp, zettingsverschillen, belastingen en variërende temperaturen zich zullen voordoen. Niet dilateren betekent een fraaie egale vloer maar ook het risico van scheurvorming. Kosten spelen natuurlijk ook een rol in de afwegingen. Niet alleen het maken van de voeg zelf maar vooral de afwerking kost geld. Het gaat dan niet alleen om de prijs van een voegprofiel, maar ook om de montage. Hoe past dit in het bouwproces? De projectleider vroeg ons de mogelijkheden op een rij te zetten.

Dilatatievoegprofielen zijn leverbaar in vele soorten en maten. Sommige typen zijn in een aantal varianten leverbaar. Het juiste profiel wordt gekozen op basis van de omstandigheden in de gebruiksfase van een gebouw. Wat is de verkeersbelasting en is trillingvrij overrijden gewenst? Hoe wordt de vloer afgewerkt? Is waterdichtheid van belang? Spelen esthetische wensen een rol? In ons artikel “Keuze van een dilatatieprofiel” komen de meeste van deze aspecten aan bod. In dit artikel wordt onderscheid gemaakt in de verschillende fasen van het bouwproces waarin de profielen kunnen worden aangebracht. Met name bij bedrijfsvloeren die direct op de ondergrond worden aangebracht bestaan verschillende mogelijkheden.

Voegprofielen die gelijk met met de bekisting worden aangebracht. Dit type profiel wordt gesteld op een geprepareerde ondergrond die al dan niet is voorzien van thermisch isolatiemateriaal. De profielen dienen tevens als bekisting en zijn in staat dwarskrachten over te dragen tussen de vloervelden. Sommige typen zijn door hun geringe breedte nauwelijks zichtbaar, andere wijken qua uiterlijk niet af van exemplaren die op een andere wijze worden ingebouwd. In alle gevallen zijn de profielen uiterst zwaar belastbaar door bijvoorbeeld vorkheftrucks met harde wielen en zorgen ze voor kantopsluiting waardoor afbrokkelen van de voegwanden wordt voorkomen. Ze zijn leverbaar in onbehandeld of verzinkt staal. Trillingsvrij overrijdbare bovenplaten zijn leverbaar in onbehandeld of corrosievast staal. Vloeistofdichtheid is bij een op zand gestorte begane grondvloer doorgaans geen thema. Zie ook het artikel “Voegen in op zand gestorte vloeren”.

Voegprofielen die voor de stort aan de bekisting worden bevestigd. Dit type dilatatievoegprofiel wordt gekenmerkt door schuin of desgewenst horizontaal aangelaste kopbouten. Voor de overdracht van dwarskrachten zijn aparte dwarskrachtdeuvels benodigd. De onderconstructie is onbehandeld of verzinkt, sinusplaten zijn onbehandeld of gemaakt van corrosievast staal. De meeste waterdichte typen worden gekenmerkt door een harmonicavormig tussenrubber en zijn instaat om verticale voegbewegingen op te nemen.

Voegprofielen die achteraf worden gemonteerd. In deze categorie is de keus het grootst. Als het niveau van de constructieve vloer min of meer gelijk is aan de uiteindelijke hoogte zal een sparing moeten worden gemaakt. Dat is het geval bij gevlinderd vloer die al dan niet wordt voorzien van een kunsthars afwerklaag. Met een houten balk van de juiste afmetingen kan de ruimte eenvoudig worden vrijgehouden van beton. Om lastige wapeningsdetails te voorkomen kan de toepassing van een uiterst dun type worden overwogen. De dunste Buchberger voegprofielen zijn 15 en 19 mm dik. Ze kunnen worden gesteld in een sparing van 25 of 30 mm.

Als een dikke afwerkvloer moet worden gemaakt, dan valt de keus eigenlijk altijd op profielen voor montage achteraf. Zo’n profiel wordt op de constructieve vloer op hoogte gesteld en het maken van een sparing is niet nodig. Naast vele stalen profielen zijn ook aluminium exemplaren leverbaar voor vloeren die slechts incidenteel worden belast door voertuigen voor intern transport.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s