TIPOMEGA® koudebrugonderbreking, tot 160 mm thermische isolatie

TIPOMEGA® onderscheidt zich van alle bekende oplossingen voor constructieve koudebrugonderbreking door een zeer hoge warmteweerstand, maatwerk en een modulaire opbouw.  Door het gebruik van gebogen staal (in plaats van staven) kan het product met 80, 120 en zelfs 160 mm dik isolatiemateriaal worden geleverd. REI 120 brandbeveiliging is standaard. In Polen, het land van herkomst, is Tipomega een succes. Inmiddels wordt het ook in Oostenrijk toegepast. Architecten en constructeurs hebben vertrouwen in Tipomega koudebrugonderbreking vanwege het gebruik van geprofileerd corrosievast staal, de booglastechnologie en het extern bewaakte productieproces. In dit artikel wordt ingegaan op de technische en logistieke voordelen van deze nieuwe bouwstof.

Tipomega werd ontwikkeld door civiel ingenieur Darius Glaza. Hij was van 2005 tot 2017 in dienst van de grootste Duitse fabrikant van constructieve koudebrugonderbrekingen. Samen met een groep vrienden (bouwinspecteurs, ontwerpers en wetenschappers) ontwikkelde hij daarna zijn eigen technologie. In 2018 creëerde het team de theoretische basis voor de oplossing en voerde het een reeks laboratoriumproeven uit. Uiteindelijk leidde dit tot de afgifte van een Nationale Technische Beoordeling door het Instituut voor Bouwonderzoek in Warschau in 2019. Daarmee mag Tipomega in heel Europa worden toegepast. Voor het systeem is een Europees octrooi verleend bij het Europees Octrooibureau (EOB). Het handelsmerk is geregistreerd bij het Bureau voor de Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

Constructieve koudebrugonderbreking wordt gebruikt om de thermische geleiding tussen gewapend betonnen bouwdelen buiten en binnen de thermische schil van een gebouw te verminderen. In de praktijk gaat het om balkon-, luifel- en galerijplaten die verbonden worden aan vloerplaten, balken en/of wanden binnen. Het Tipomega-systeem is beschikbaar voor betonplaten van 160, 180, 200, 220 en 240 mm. Dankzij de modulaire opbouw is het assortiment overzichtelijk: beschikbaar zijn vijfendertig types in elke isolatiedikte. 

Tipomega wordt samengesteld uit thermisch isolerende TIP-profielen en OMEGA-draagmodules. De TIP-elementen kunnen worden gemaakt uit geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxtrudeerd polystyreen (XPS) of polyisocyanuraat (PIR). De brandwerendheidsklasse REI 120 volgens EN 13501-2 wordt verkregen door het isolatiemateriaal aan alle kanten tegen brand te beschermen met mcr TECBOR-magnesiumplaten.

De OMEGA modules, die door de TIP isolatieprofielen lopen, bestaan uit roestvast stalen koud gevormde profielen en wapeningsstaven. Afmetingen en vorm hangen af van het bouwproject en de dikte van de thermische isolatie. Om corrosie in de isolatiezone te vermijden, zijn de omega profielen gemaakt van corrosievast plaatstaal 1.4462 volgens EN 10088-1. Dit materiaal is ook uitstekend bestand tegen putcorrosie. Daarmee is een onbeperkte onderhoudsvrije levensduur van de koudebrugonderbrekingen gegarandeerd. De modules bestaan uit twee boven elkaar gelegen omegavormige profielen die zijn verbonden met vier verticale geribd stalen staven Ø12 mm. De voor het systeem kenmerkende U-vormige aangelaste horizontale staven zijn eveneens Ø12 mm. Deze zijn in vier uitvoeringen verkrijgbaar: U1, U2, U3 en U4. De U3- en U4-staven kunnen bovendien naar boven (UG3, UG4) of naar beneden (UD3, UD4) gericht zijn.

Aan de te verbinden betonconstructies worden geen bijzondere eisen gesteld. In de Engelstalige Design Guidelines is op pagina 38 een opsomming te vinden van de benodigde betonkwaliteit, betondekking en de toepassing van dilatatievoegen. Alle constructieve eisen zijn gebaseerd op Eurocode 2. In het document is ook uitgebreide ontwerpinformatie te vinden.

De voordelen van een modulaire opbouw en maatwerk vertalen zich ook op het gebied van logistiek en verwerking: ruimtebesparende verpakking, eenvoudige montage en geen gedoe met passtukken van minerale wol of polystyreenschuim. De onderdelen worden op maat gemaakt. De totale lengte van de verbinding wordt opgedeeld in TIP-units van 1.200 mm lang. Elke element heeft zijn eigen etiket met onder meer balkonnummer, volgnummer, fabricagedatum en de projectidentificatie. Deze korte film toont de eenvoud van de montage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s