Akoestische opleggingen

Een oplegging is een verbinding die belastingen overdraagt naar de ondersteunende constructie. Door het gebruik van oplegmaterialen tussen het opgelegde bouwdeel en het steunpunt gebeurt dit op de gewenste plaats en worden spanningsconcentraties vermeden. Elastische (rubber) opleggingen kunnen daarbij ook zorg dragen voor de opname van variërende rotaties en translaties. Bij de dimensionering worden constructieve opleggingen meestal tot hun maximum benut qua belastingen en vervormingen. In geval van akoestische oplegging is dat anders. Dit type oplegmateriaal moet voorkomen dat trillingsenergie wordt doorgegeven van het ene naar het andere bouwdeel. Deze absorptie van energie lukt alleen als het materiaal niet tot zijn maximum draagvermogen wordt belast. In dit artikel worden een aantal akoestische oplegmaterialen gepresenteerd.

Onderscheid gemaakt tussen contactgeluidsisolatie en trillingsisolatie. In beide gevallen gaat het om het voorkomen van doorgeven van energiegolven. Van contactgeluid is sprake als een bouwdeel of bouwconstructie mechanisch in trilling wordt gebracht door aanstoten. Het geluid wordt elders in het gebouw waargenomen. Een voorbeeld is de geluidoverdracht die ontstaat bij het (klop)boren in beton, maar ook passanten in een trappenhuis brengen de trap in trilling. Contactgeluid geeft overlast maar geen schade. berekeningTrillingen door verkeer of machines zijn soms van een andere aard. Naast overlast kunnen zij delen van een bouwconstructie laten resoneren met mogelijke schade aan het bouwwerk als gevolg. Denk aan airconditioningsapparatuur op het dak of een centrifugerende wasmachine op zolder. Ook kan het zijn dat gevoelige apparatuur trillingvrij moet worden opgesteld om schade of disfunctioneren te voorkomen.

De werking van de trillingsisolerende oplegmaterialen berust op het principe van het massa veersysteem. De elastische rubber oplegmaterialen functioneren als veer. Een veer met de juiste eigenfrequentie zal de bewegingen van de trillende massa tegengaan en de overdracht van trillingsenergie sterk verminderen. De eigenschappen van massa veersystemen (minimale en maximale oplegdruk alsmede frequenties) dienen bekend te zijn om tot een goed ontwerp te komen van de trilling geïsoleerde vloer van bijvoorbeeld een studio of machineruimte.

Granulaatrubber. Dit betreft met polyurethaan verlijmd gemalen rubber. Het gaat om hergebruikt materiaal waarvan de samenstelling niet altijd precies gedefinieerd is. Doorgaans zijn dan ook geen testrapporten beschikbaar waarmee de trillingsdempende eigenschappen kunnen worden aangetoond. Het materiaal is inzetbaar als contactgeluidisolator tot een oplegdruk van 0,3 N/mm².

piramideDe profieloplegging en de piramideoplegging zijn materialen met een harmonicavormige doorsnede. Bij een maximale gemiddelde belasting van 1 N/mm² hebben ze uitstekende dempende eigenschappen. Dit type oplegging wordt – al dan niet als speciale trapoplegging  – ingezet als lijnoplegging onder bijvoorbeeld geprefabriceerde betonnen trappen. Daarmee wordt de overdracht van trillingen naar andere constructiedelen sterk beperkt. De trap zelf wordt dus wel in trilling gebracht, maar de energie wordt niet of nauwelijks doorgegeven aan belendende bouwdelen.

VibranonVibranon is een ongewapend rubber strook met een doorsnede die de werking direct duidelijk maakt. Vibranon wordt geleverd in zes uitvoeringen die onderling qua dikte van de wanden verschillen. Elke wanddikte en daarmee de hoeveelheid rubber per lengte heeft eigen veerkarakteristieken. In alle gevallen gaat het om stroken van 166 x 25 mm waarmee punt- of lijnopleggingen met de gewenste akoestische demping kunnen worden samengesteld. De te realiseren resonantiefrequentie bedraagt 10 tot 20 Hz.

LeCoLeCo dempingsblokken zijn staalgewapende natuurrubber oplegblokken. Ze zijn in verschillende standaardhoogten en elke gewenste lengte- en breedtemaat leverbaar. De maten van de opleggingen en de onderlinge afstanden worden bepaald aan de hand van het gebouwontwerp en de gewenste demping. De te realiseren resonantiefrequentie bedraagt 6 tot 12 Hz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s