Waterdichte voegprofielen

De waterdichtheid van een dakconstructie is in grote mate afhankelijk van de aansluitdetails. Voegprofielen behoren net als afvoeren, goten en kabeldoorvoeren tot de meest kritische plaatsen van een constructie. Veel zorg dient dus besteed worden aan de verbinding van de watervoerende laag op deze bouwmaterialen. Het juiste voegprofiel wordt gekozen op basis van de aansluiting. De vloerafwerking – en daarmee de keuze voor het niveau waar het hemelwater wordt afgevoerd – is bepalend voor de selectie van het profiel. Verder gelden uiteraard de criteria die zijn behandeld in de ‘keuze van een dilatatievoegprofiel’. In dit artikel wordt een onderscheid gemaakt tussen voegprofielen voor vloeren met en zonder aparte waterdichte laag.

Vloeren met een waterdichte toplaag
Vloeren met een watervoerende toplaag zijn bijvoorbeeld gevlinderd beton, natuursteen, tegels of een kunsthars gebonden afwerklaag. Bij de meeste profielen wordt de aansluiting op de waterdichte folie in het voegprofiel gemaakt door middel van een kitvoeg ter plaatse van de overgang tussen profiel en vloer. Deze kitvoeg sluit aan op de waterdichting van het profiel. De kitzorgt tevens voor de afdichting van de kopse naden in de onderconstructie van het voegprofiel.

Speciaal voor vloeren met een kunsthars gebonden toplaag zijn profielen ontwikkeld met een aansluitflens. De stootnaden worden na montage van het profiel waterdicht afgelast alvorens de toplaag wordt aangebracht.

Vloeren met een aparte waterdichte laag
Asfalt en gietasfalt zijn vloerafwerkingen met een onderliggende watervoerende laag. Deze  bestaat uit bitumineuze dakbanen of een gespoten dakbedekking. Voegprofielen die geschikt zijn voor dit type vloeren onderscheiden zich door een brede aansluitfolie die uit het voegprofiel kraagt. Soms is de aansluiting onderdeel van het tussenrubber, soms is er sprake van een aparte waterdichte folie. De uitkragende folie wordt verbonden met de dakbedekking.

In Duitsland is het inmiddels gebruikelijk een klemaansluiting voor te schrijven in geval van drukkend water. De eisen voor deze verbinding zijn vastgelegd in DIN 18195. Deze norm is in juli vervangen door de reeks DIN 18531 tot en met 18535. Voordeel van het toepassen van voegprofielen met een klemflens is dat het dak direct na plaatsing waterdicht is.

Vloeren met een indirect belaste waterdichte laag
Een belangrijke functie van een voegprofiel is de bescherming van de voegwanden tegen afbrokkeling. De voegen van bijvoorbeeld tuindaken en ecoducten worden alleen indirect belast. Voor deze projecten zijn andere oplossingen beschikbaar. Daarover meer het artikel ‘Ondergrondse dilatatievoegen‘.


Dit artikel is opgenomen in het e-boek “Afwerking van dilatatievoegen in de burgerlijke en utiliteitsbouw”. Download het hier.

3 gedachten over “Waterdichte voegprofielen

  1. Pingback: Keuze van een dilatatievoegprofiel | Arcas Trading

  2. Pingback: Voegafwerking | Arcas Trading

  3. Pingback: Ondergrondse dilatatievoegen | Arcas Trading

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s